• 0
Sign in to follow this  
Followers 0
grendal10

00533 - Idle Speed Regulation 09-10 - Adaptation Limit Surpassed...please help

Question

i keep getting

00533 - Idle Speed Regulation
09-10 - Adaptation Limit Surpassed

on vagcom, the engine is aex 1.4 8v. one minute the car runs fine then next either runs on 2 cylinders or wont even cough, it seems very random. 00533 is the only fault code i get. I've changed nearly all the sensors and throttle body, I've also done the basic settings adaption. can anyone help. I'm really out of ideas now

Share this post


Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

  • 0

Here's the fault finding for that code

post-36925-0-32709500-1394991159_thumb.j

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

thanks for the info, it shows adaptation limit exceeded and reached but not surpassed are they all basically the same, would 00533 cause the car not to start? or run on only 2 cylinders?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Surpassed is the same as exceded, but that code would not cause it to run only on two cylinders, I'd be looking more at the ignition side of things, distrubutor cap, leads, plugs etc or could even be the hall sensor in the distributor.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I've replaced the leads,distributor and rotor arm. I've also got another hall sensor. the ignition timing seems to be off is their any way i can get it back on track, currently the the car coughs if i put the distributor full lock one way. I've checked the leads are on correctly

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

is it possible to do it with a vagcom cable?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

You might need the full licenced version of vagcom/VCDS as the unlicenced version has limited functions

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

i have the full version, only thing i dont have is the pin number for the ecu

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

You don't need any pin number just go to the basic settings box

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.