Jump to content
Notice to Hotmail/Gmail & BT Internet users - Please check your SPAM/JUNK folders for our emails. Please add our email as a contact to your email account.
Light/Dark Mode Enabled: You can now select the option by clicking the moon/lightbulb in the top right corner!

Mk2f 1991 GT inline fuel pump help


Recommended Posts

1vw2many

Hi I think my inline fuel pump is shot on my 1991 gt coupe. The one at the rear of the car. Any direction and help on a replacement please ? 

Link to post
Share on other sites
  • Replies 29
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 1vw2many

    18

  • steveo3002

    7

  • zob

    2

  • Yeti

    2

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Thanks stevo. And sorry @1vw2many for the hijack!

I'd probably swap a fuse before crawling under the car. 

Fuel pump holding up so all good for now.

Posted Images

Just out of interest what makes you think its shot? I only ask as mine can make quite a racket (enough to hear it inside the cabin at idle) one day and then be near silent for weeks. Always wondered if it isn't getting a bit tired.

Link to post
Share on other sites
steveo3002
2 hours ago, zob said:

Just out of interest what makes you think its shot? I only ask as mine can make quite a racket (enough to hear it inside the cabin at idle) one day and then be near silent for weeks. Always wondered if it isn't getting a bit tired.

id try a new lift and filter...might be starving it  

Link to post
Share on other sites
10 minutes ago, steveo3002 said:

id try a new lift and filter...might be starving it  

Thanks stevo. And sorry @1vw2many for the hijack!

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
1vw2many

No worries.  I said this because it has happened before I can't hear it priming . Also I took fuel pipe off fuel rail and turned it over and no fuel can out of the pipe.

As its a gt I need a 3bar fuel pump.

Link to post
Share on other sites

Try putting a new fuse it. It's the blade one wedged on top of the fuse box. They're not really meant to live in that sort of environment, so can rust. The next suspect after that is the relay (cheap enough, fits a million VAG cars). 

Link to post
Share on other sites
1vw2many

I did replace them a few years ago when I replaced the original fuel pump. I might just bypass and use a direct feed to the pump ? 

Link to post
Share on other sites

I'd probably swap a fuse before crawling under the car. 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
1vw2many

Good shout I shall as its a pain jacking it up on stands as its so low. 

Link to post
Share on other sites

If it’s not priming have you checked the relay?

Link to post
Share on other sites
1vw2many

Not yet due to bad weather but I shall check that and the fuse. How can I tell if relay is done for ? 

 

Thank you. 

Link to post
Share on other sites
steveo3002

you need to go back to basics ...ideally with a test light or meter 

 

ign on does the relay click?   does the test light show power briefly when ign on  , if yes its working ....again with test light is power present at the wiring to the pumps?

Link to post
Share on other sites
1vw2many

Hi thanks for the help. As I last remember the relay does click so I shall rule that out and check fuse in scuttle Bay. Then check power at the pump.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
1vw2many

Hi quick update its the fuel pump that has failed . Ran a direct feed today and nothing.  Took it out ready for new one when I find one.

 

I can find lots for the spi but not much joy for mpi . 

Link to post
Share on other sites
steveo3002

not seeing any either...many 1.1 bar wrongly listed for them

 

if willing to cut the plug off you could use this type...

 

https://www.ebay.co.uk/itm/APS-Universal-External-Fuel-Injection-Pump-12mm-In-8mm-Out-3-Bar-Max-8-5-Bar/371975652036?hash=item569b7a02c4:g:v8MAAOSwg8Fd6gwH

Link to post
Share on other sites
1vw2many
Just now, steveo3002 said:

not seeing any either...many 1.1 bar wrongly listed for them

 

if willing to cut the plug off you could use this type...

 

https://www.ebay.co.uk/itm/APS-Universal-External-Fuel-Injection-Pump-12mm-In-8mm-Out-3-Bar-Max-8-5-Bar/371975652036?hash=item569b7a02c4:g:v8MAAOSwg8Fd6gwH

Well I already cut the plug of for the last replacement a couple of years ago. That would be fine. I emailed autodoc last night as they have some listed but most of them are for spi even the bosch one.

 

Really can see why more of the 3 bar ones are available? Surely early golfs would or used them ?

Link to post
Share on other sites
steveo3002

plenty of 3 bar ones avail without the correct plug....i had a ebay special and it was noisey , might be worth calling merlin motorsports or demon tweaks etc , see if they stock  decent ones

Link to post
Share on other sites
1vw2many
2 minutes ago, steveo3002 said:

plenty of 3 bar ones avail without the correct plug....i had a ebay special and it was noisey , might be worth calling merlin motorsports or demon tweaks etc , see if they stock  decent ones

Yeah my last ebay special was noisey but I just got used to it. 

 

I shall try both of them and wait for autodoc reply. 

Thanks.

Link to post
Share on other sites
1vw2many

Just looks like a £20 one off ebay but rebranded its hit and miss i think. At that price its got to be better .  Thanks for the link.

Link to post
Share on other sites
steveo3002

yeah thats the trouble the £10 one looks the same as £150 ones...youd like to think a long running company wouldnt sell utter rubbish but who knows

Link to post
Share on other sites
1vw2many

Well thats just the risk we take with these older cars now. Well I need to make my mind up and buy one. 

 

I shall update once I brought and fit it.

 

Thanks steveo3002.

Edited by 1vw2many
Link to post
Share on other sites
1vw2many

Order has been made with demon this morning.  Shall report back once fitted and up and running. 

Link to post
Share on other sites
1vw2many

My new 3 bar  pump came today from demon tweeks £55 delivered . The £25 silver one I removed as it failed after 3 years noisy service. 

As you can see the new one looks similar apart from the black paint  etc.  

 

New one came with diagram saying a pre filter must be used ?? But no need as one is on the pump in the tank ??

20210301_153256.jpg

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

Announcements

  • Notice to Hotmail/Gmail & BT Internet users - Please check your SPAM/JUNK folders for our emails. Please add our email as a contact to your email account.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Terms of Use Privacy Policy Guidelines